eSafety - eGüvenlik Kurallarımız

Okulumuzda öğretincilerimiz ve öğretmenlerimiz için daha güvenli bir teknoloji kullanımı sağlamak amacıyla eGüvenlik kuralları oluşturulmuştur.
Aynı zamanda okulumuz Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen esafetylabel.eu platformuna üye olmuştur.
eGüvenlik önlemleri ve kurallarından dolayı okulumuzda yürütülen çalışmalardan sayesinde "Bronze Label" almıştır.
Okulumuzda uyulması gereken eGüvenlik/eSafety kuralları aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Belirlenen kurallara tüm paydaşların uyması daha güvenli bir teknoloji kullanımı sağlayacaktır.

T.C.

SUNGURLU KAYMAKAMLIĞI

HAYDAR ÖZTAŞ ANADOLU LİSESİ

e-Güvenlik (e-Safety) Politikası

E-Güvenlik Politikası ve Amaçları

Günlük hayatımızın bir parçası olarak dijital teknolojilerle sürekli etkileşim içindeyiz. Çocuklarımızın dijital teknolojileri en iyi şekilde kullanabilmeleri için, bu teknolojileri kullanma ve anlama konusunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Okulumuz, öğrencilerimizin güvenli internet kullanımını sağlamak için evde, okulda, dışarıda, arkadaşlarıyla ya da yalnız oldukları zamanlarda dikkat çeken, açık ve özlü bir Güvenli İnternet Okul Politikasına sahiptir.

A. E-Güvenlik Politikamız

1. Okulumuzun internet sitesi ve sosyal medya hesapları bulunmaktadır ve bu platformlarda paylaşılan veriler kontrol altında tutulmaktadır.
  2. Öğrenciler cep telefonlarını okula girerken sınıflara göre ayrılmış dolaplara koyarak derse girmektedir. Ders esnasında öğrenciler ilgili öğretmenin izniyle telefonlarını dolaptan alıp kullanabilmektedir. Dolaplar ders süresince kilitli kalmaktadır.
  3. Öğrencilere BİT bağımlılığı, doğru ve güvenli internet kullanımı, siber zorbalık gibi konularda rehberlik etkinlikleri düzenlenmektedir.
  4. Okulumuzda BİT doğru ve güvenli kullanımını destekleyen sabit panolar bulunmaktadır.
  5. Bazı öğretmenlerimiz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen eğitimlerle siber güvenlik ve doğru BİT kullanımı konularında yetkinleştirilmişlerdir.
  6. "Daha Güvenli İnternet Günü" okulumuzda kutlanmaktadır.
  7. Okulumuzun internet sitesinde güvenli internet konusunda bilgi almak için güvenilir kaynaklara yönlendirme yapılmaktadır.
  8. Güvenli internet günü kutlamalarında, guvenliweb.org.tr sitesinden alıntılanan bilgi broşürleri dağıtılmaktadır.
  9. Rehber öğretmenlerimiz öğrencilere internet etiği ve güvenli internet kullanımı konularında bilgi aktarmaktadır.
  10. Öğrencilerimizin 21. yüzyıl iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
  11. Dijital vatandaşlık konusunda paydaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir.

B. Okulumuzda E-Güvenlik Politikasının Amacı

1. Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi ortamlarda korumak ve güvenliğini sağlamak.
  2. Teknolojinin riskleri ve faydaları konusunda farkındalık oluşturmak.
  3. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin güvenli ve sorumlu bir şekilde okula gelmesini sağlamak.
  4. Çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt vermek için açık prosedürler tanımlamak.
  5. Politikanın tüm personel, öğrenci ve velileri kapsamasını sağlamak.
  6. İnternet erişimi ve kişisel cihaz kullanımı için güvenlik politikasının geçerliliğini sağlamak.

Öğretmenlerin ve diğer çalışanların sorumlulukları:

1. Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.
  2. Kabul edilebilir kullanım politikalarını okumak ve uygulamak.
  3. Okul sistemlerinin ve verilerinin güvenliğinden sorumlu olmak.
  4. Yeni teknolojileri öğrenmek ve kullanmak.
  5. Müfredatla çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirmek.
  6. Okul koruma politikalarını takip etmek ve endişeleri belirlemek.
  7. Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.
  8. Mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.

Öğrencilerin başlıca sorumlulukları:

1. Çevrimiçi güvenlik politikalarına katkıda bulunmak.
  2. Kabul edilebilir kullanım politikalarını okumak ve uygulamak.
  3. Başkalarının haklarına saygı göstermek ve yardım istemek.
  4. Sanal ortamda bilinçli ve güvenli kararlar almak.
  5. Sorumluluk almak ve uygun çevrimiçi davranışlar sergilemek.
  6. İnterneti öğrenme ve eğlence için kullanmanın bir arada olduğunu anlamak.

Velilerin başlıca sorumlulukları:

1. Okulun çevrimiçi güvenlik politikasına destek olmak.
  2. Kabul edilebilir kullanım politikalarını okumak ve uygulamak.
  3. Çocuklarına güvenli ve etkili online davranışlar konusunda rehberlik etmek.
  4. Çocuklarının internet kullanımını izlemek ve değerlendirmek.
  5. Okul ve diğer ebeveynlerle işbirliği yapmak.
  6. Olumsuz bir durumda karşılaştığında okul idaresine bilgi vermek.

19.02.2024
Aydın KOCAMAN